Központi porszívó - beszerelési tájékoztató:

1, Szükséges szerszámok,eszközök

- Fémfűrész (a műanyagcsövek szabáshoz)
- Olló (lehetőleg fémből)
- Csiszolópapir (vágási helyek szálkátlanításához)
- Mérőszalag
- Ceruza
- Elektromos csavarozó ( a pordobozok és a szerelőkeretek összeszereléséhez)
- Kis csavarhúzó ( kábelrögzítéshez)
- Kábelfogó ( a 24 voltos kábel vágásához)

 

2, Kellékek

- Központi gép + Falicsatlakozó
- Szívócső+ Ragasztó
- Sarokcsövek, T-elosztók, összekötő csövek és kábelbilincsek
- Szerelőkeret a szívóaljzatokhoz
- Szívóaljzatok
- 24 voltos kábel
- Billenőretesz (külső kivezetés)
- Hangtompító
- Kábelrögzítő
- Kábeltok
… ezeket az Ön által megvásárolt készlet mind tartalmazza.

3, Összeszerelés

3.1              Beszerelés újépítésű és kész házba

3.2              A szívóaljzatok elhelyezkedése

3.3              A kivezetőnyílás elhelyezkedése

3.4              A szívócsővezeték összeszerelése

3.5              A kivezetőcső összeszerelése

3.6              A hangtompító összeszerelése

3.7              A billenőretesz összeszerelése

3.8              A szívóaljzatok összeszerelése

3.9              A központi gép összeszerelése

3.1       Beszerelés újépítésű és kész házba

3.1.1        Már a ház tervezésekor legyünk előrelátóak!

Ha már a ház alapozásánál a központi porszívórendszer beszerelése mellett dönt, akkor a szívó- és kivezetőcsövek elhelyezését a tervezésnél figyelembe lehet venni. A központi készülék helyét pontosan határozza meg !

3.1.2        Utólagos beépítés

A központi porszívórendszer utólagos beszerelése nem csak teljes átépítés vagy egy javítás (pl. fűtésbeszerelés) keretében valósítható meg, hanem egy sajátos mini-átépítéssel is. Ebben az esetben a szívócsövek például egy szerelőcsatorna kialakításával, vagy a szoba sarkában egy 15x15 cm-es gipszkarton-szerelőakna létrehozásával beépíthetőek.

A relatív csekély ráfordítás bőven megtérül a lakáskomfort nagybani növekedésével, amit egy CrossVac porszívórendszerrel érhetünk el.

3.2       A szívóaljzatok elhelyezkedése

A szívóaljzatok száma a lakás területétől függ, elhelyezésük lehetőleg a ház központjában történjen. A gégecső hossza 9 méter. A falak és a bútordarabok figyelembe vételével  emeletenként kb. 70-80 m2-nyi területet szolgál ki kényelmesen egy szívóaljzat. 150 m2 –nél nagyobb terület esetén ajánlott egy másik pordoboz beszerelése is.

Egy kb. 150 m2-es, 2 szintes családi ház esetében 2-3 szívóaljzat elegendő.

A pincében, illetve a garázsban szintén elhelyezendő egy aljzat, így a készülékre szerelt aljzat előnyét is kihasználhatja.

3.3       A kivezetőnyílás elhelyezkedése

A központi készülék kivezetése közvetlenül a szabadba történik, csövek, sarokcsövek, és hangtompító anyag használatával. Így a falat áttörve, a kivezetőcsövet azon keresztül vezetjük ki. Jelölje be a belső falfelületen az áttörés várható helyét. A fali nyílásnak 8x8 cm keresztmetszetűnek kell lennie. Ha az Ön háza újépítésű, valószínűleg már a tervezésnél gondoskodott ezekről a nyílásokról. Ha a pince- vagy a garázsfalak építésénél kimaradtak, akkor utólag kell kivésni őket.

3.4       A szívócsővezeték beszerelése

3.4.1        Masszív építésű házak esetén

Miután eldöntötte, hogy pontosan hol legyen a központi készülék illetve a pordobozok helye a házban, akkor csak a szívócsővezetékek összeszerelése marad hátra. Ha az építés alatt még nem gondoskodott egy 8x8 cm-es fali csatornáról, akkor azt utólag kell kivésni. Ez vonatkozik a mennyezeti 8x8 cm keresztmetszetű, illetve 8 cm átmérőjű nyílásra is.

Kérjük, hogy a tartófalakon és a mennyezeten való beavatkozásoknál vegyék figyelembe a statikai minimumkövetelményeket.

Bizonytalan helyzetben inkább konzultáljon az építésvezetővel, vagy a tervrajz készítőjével, akik segítségére lehetnek.

3.4.2        Könnyűszerkezetű házak esetén

A könnyűszerkezetű házak építése esetén a szívócsővezetékek beépítését időzítsük a gipszkarton- vagy a faburkolat belső falakra való felszerelése elé. Számoljon 1-2 órával emeletenként a szívócső elhelyezéséhez és egy pordoboz összeszereléséhez. A csődarabok szabási és ragasztási módjáról a 3.4.3 fejezetben olvashat.

A szívócső átvezetése a pincemenyzeten történhet az építkezés alatt (pl. a mennyezetben egy 8x8 cm-es habszivacs elhelyezésével), vagy a köztes falak felhúzása előtt vési ki, vagy vágja ki a helyét. Hasonlóan kell eljárni az emeleti fali mennyezet esetében. Kérjük, figyeljen arra, hogy a vésési-, vágási- és fúrási munkák alatt ne sértse meg a víz- és villamosáram vezetékeket. Vessen egy pillantást a biztonság kedvéért a ház víz- és villamosáramtervére, vagy konzultáljon az illetékes elektronikai szakemberrel, a szerelővel, vagy a fűtésszerelővel.

Ha a központi porszívórendszert egy kész, vagy régebbi építésű könnyűszerkezetes házba akarja beszerelni, akkor a szoba sarkában lévő gipszkartonba, vagy faburkolatba kell az aknát elhelyezni. Az akna mérete legalább 15x15 cm-es kell, hogy legyen, főleg a mennyezet esetében, hogy könnyen és biztonságosan át lehessen vezetni a csövet.

3.4.3        Csőszerelés

Ha minden szükséges falicsatorna és áthidaló kész van, kezdje a csövek és sarokcsövek összeillesztésével, de még ne ragassza össze. Igény szerint szabja le a szívócsődarabokat egy fémfűrésszel. Aztán szálkátlanítsa egy csiszolópapírral  a vágási éleket és tisztítsa meg a szennyeződéstől és a portól.

A szívócsövek illesztési szöge 45-90o lehet, de semmiképpen nem pontosan 90o, kivéve közvetlenül a pordoboz előtti ívet!!!

A csövek leágaztatása mindig áramlástechnikailag megfelelő irányban történjen.

Közvetlenül a pordoboz előtt egy éles, 90 fokos ívet kell elhelyezni a csővezetékben. Ez megakadályozza, hogy tévesen felszívott dolgok (pl. gyerekjátékok) kerüljenek a pordobozba.

Ha ennek ellenére is a szívócsőbe jut a felszívott tárgy, akkor a központi gépből ki tudja venni.

Ha biztos abban, hogy a csődarabok és a sarokcsövek összepasszolnak, akkor kezje el ezeket a részeket egymás után összeragasztani. Ehhez használja a csomagban található ragasztót. A tubus szélén egy tömítőpamacs van, amit addig kell nyomni, amíg nem csöpög  a ragasztó. Ezután kenje körbe a ragasztóval a csővégek külső felületét (kb. 2 cm szélesen) és rakja vissza a ragasztót az edénybe. Gyorsan dugja az íves csövet, az elosztó csövet, vagy összekötőcsövet, stb. egy negyed tekerőmozdulattal a ragasztóval kezelt csőbe. A ragasztó felvitele után, ha a részek rögzítve vannak, a tömítés garantált. A ragasztó nyitás után csak néhány percig használható fel.

A 24 voltos kábelt vezesse párhuzamosan a csövekkel és a sarokcsövekkel. Rögzítse a szívócsőre és hagyjon 20-30 cm kábelt a szerelőkereten belül plusszba. Vezesse a kábelt a szerelőkeretből a legközelebbi csőelágazáshoz és kösse össze az ott található pordobozzal, illetve a továbbvezető kábellel.

 

3.5              A kivezetőcső összeszerelése

A kivezetőcső felszerelése előtt szerelje össze a központi gépet a hozzárögzített, falon lévő szerelősarokkal. A kivezetőnyílás a készülék típusától függően a gép jobb, vagy bal oldalán helyezkedik el. Ebből a nyílásból szívja a port a központi gép kiáramló levegője a szívócsövön és a sarokcsövön keresztül a szabadba. A kivezetőcső nem lehet hosszabb 4 méternél.

Vágja méretre a szükséges csődarabokat (leírás a 3.4.3 pontban) és dugja össze úgy a sarokcsövekkel, hogy a rendelkezésre álló fali nyíláson át a szabadba vezessen. A kivezetőcsöveket még ne ragassza össze!

A csövek kivezetésénél figyeljen arra, hogy az utolsó darab 0,5-1 cm-rel a falon belül végződjön.

3.6.            A hangtompító összeszerelése

A CrossVac készülékek legújab modelljei hangtompítottak, ezáltal a motorzaj szintje jelentősen csökken.

A zaj minimalizálása érdekében a hangtompító felszerelését a központi gép kivezető nyílásának közvetlen közelében ajánljuk. Így porszívózás alatt az üzemi zajt olyan elfogadható szintre csökkenthetjük, ami mellett telefonálni vagy tévét nézni is lehet.

A hangtompító felszerelésekor figyeljen arra, hogy mellékeltünk egy olyan speciális 90 fokos sarokcsövet, ami egyik végével a központi gépre, másik végével a hangtompítóra illeszkedik. A hangtompító felszerelése után vezesse tovább a kivezető csövet a szabadba. A csődarabokat előzetesen ne ragassza össze!

3.7         A billenőretesz összeszerelése

A falinyílás közelében burkolja be jól a kivezetőcsövet szigetelőhabbal a levegősűrűség és a hőszigetelés biztosítása érdekében. A kivezetőcsövek végére, amik a falon belül 0,5-1 cm-re végződnek, dugjon egy billenőreteszt. Ezeket nem kell leragasztani, hogy az esetleges későbbi külső változtatásoknál hozzá lehessen nyúlni. A billenőreteszt a két hozzácsomagolt csavarral rögzítse a falhoz. Hőtiszításkor  a speciális csapok (pl. gipszkartoncsapok, stb.), illetve a csavarokkal való rögzítés hasznos.

3.8          A pordobozok összeszerelése

A pordoboz szerelése előtt a szerelőkeretet kell rögzíteni. Ezeket dugja a falból kinyúló 90o –os sarokcsövekre. Miután ellenőrizte, hogy a keret a megfelelő pozícióban van, ragassza a 90o-os sarokcsőre. Ezután erősítse a keretet a mellette lévő faburkolathoz, vagy csavarozza a falra. Ha ez nem lehetséges, akkor rögzítse a 90 fokos sarokcsövet a falinyílásba a szerelőkerttel úgy, hogy párhuzamos legyen a falfelülettel. Ha a szerelőkeretet a hátsó részén akarja szegélyezni, akkor figyeljen arra, hogy az átvezető 24 voltos kábelnyílás szabadon maradjon. A könnyűszerkezetű gipszkartonelemek esetében már mutatja a tisztítókeret a szokásos vastagságot (1,25-1,50 cm).

Húzza át a 24 voltos kábelt a szerelőkeret nyílásán és illessze a pordobozra. Rögzítsen egy-egy kábelvégződést a pordobozt tartó két csavarra. Ezután dugja a pordobozt a szerelőkeretbe és csavarozza a két mellékelt csavarral a szerelőkerethez.

Ha a szerelőkeret és a pordoboz közötti távolság több, mint 2,5 cm, akkor ajánlatos egy stabilabb, vastagabb rögzítési lehetőséget találni. Az így keletkezett hézagot a pordobozzal töltsük ki, és ne a szerelőkerettel. Ez esetben hosszabb csavarokat kell használnunk a pordoboz kerthez való rögzítéséhez.

3.9       A központi gép összeszerelése és lezárása

Rögzítse a központi gépet a csomagban található fali kallantyú segítségvel a falra és vigyázzon a falaktól számított szükséges minimális távolságokra. Ez a távolság legalább 30 cm, hogy a megfelelő levegőáramlás biztosítva legyen.

Kösse össze a szívócső utolsó darabját a központi géppel. Ezt az utolsó cső-, illetve sarokcsődaradot a gép előtt azonban NE ragassza le.

Végezetül vezesse rá a 24 voltos kábelt – ami a szívócsövet követi idáig – a központi gépen található megfelelő helyre. Ha a szívócsövet a pordobozba dugta, akkor üzemkész a porszívórendszer. A berendezést a szívócső végén található kapcsolóval tudja működtetni.

Végül dugja a készüléket a legközelebbi konnektorba.

Kellemes takarítást az új központi porszívó rendszerével.

Kérdéseivel kérjük forduljon munkatársainkhoz.

Központi porszivó rendszer felépítése:

A Crossvac központi porszívó rendszer a következő részekből áll:

1. A központi motor egység:

Rendszerint a pincében, garázsban, vagy a lakás egy mellékhelyiségében helyezzük el. A központi egységből egy a kifújt levegőt szállító cső vezet a szabadba.  A gépet elektromos vezetéken és hagyományos konnektoron keresztül kötjük az áramkörbe . További részletes információt a „termékinformáció” és a „szerelési utasítás” fejezetekből kaphatnak.

 

2. A szívócső vezeték:

Ez a 2 collos ( 5,08cm külső átmérőjű) műanyagcső összeköti a központi motoregységet a szívóaljzattal,mely a lakótérben található és ebbe csatlakoztathatjuk a gégecsövet porszívózáskor. Részleteket és információkat a szívócső elhelyezéséről a CrossVac „szerelési utasítás” fejezetből kaphatnak.

3. A szívóaljzatok:

Ezek mint összekötők szolgálnak a falba beépített szívócsővezeték és a lakásban használatos gégecső között. A szívóaljzatnak lecsukódó fedele van, amely egy gumitömítéssel a csővezetéket is tömíti. A készülék a gégecsőnek a szívóaljzatba való csatlakoztatásával indítható el, a fedél pedig könnyen felhajtható. Próbálja meg a készülék üzembe helyezése után egy másik szívódoboz fedelét felnyitni és tapasztalni fogja, hogy az zárva van. A használaton kívüli aljzatok szívóhatás veszteséget nem okozhatnak. Részleteket és információkat a szívóaljzat felszereléséről a CrossVac „bekötési útmutató” fejezetből kaphat.

4. Szívócső / gégecső:

A szívócső 9m hosszú és porszívózáskor a szívóaljzatba kell csatlakoztatni. A gégecsőbe épített fémgyűrű ekkor zárja az szívóaljzatban gyengeáramú áramkört , és ily módon beindul a központi szívó rendszer. A gégecső vásárlásakor ajánljuk, hogy azt válassza, amelyiknél a központi egységet a cső fogantyúján található a ki/be kapcsolóval lehet működtetni. Bármely távol lévő sarok az Ön otthonában ezzel a 9m hosszú porcsővel elérhető lehet. A plafon, magas falak, lámpa és más elkülönített részek, gond nélkül egy kézzel is elérhetőek. A CrossVac központi porszívó még a kerekesszékesek számára is megfelelő

5. Kiegészítők:

A gégecsőhöz csatlakoztathatjuk a csőrúdat és a használni kívánt kelléket. Válasszon többfajta szívókefét tartozék- ajánlatainkból. Az egyszerű talaj-, és szőnyegkefétől az állatok tisztítására használt keféig mindenfajta használatra talál megfelelő eszközt kínálatunkban.